Doktorumuz yanınızda

Sağlığınız önemlidir

7/24 365 gün hizmetinizde

Sağlık Turizmi Neden Yapılır

Hastaların sağlık turizmi yapmaları için genel nedenlerini ise şöyle sıralayabiliriz:

- Kendi ülkesinde yüksek teknolojili sağlık hizmetleri ve profesyonel insan kaynaklarının azlığı veya yokluğu

- Uzun bekleme süresi

- Sağlık hizmetlerinin kendi ülkelerinde pahalı olması, aynı hizmeti başka ülkelerde daha hesaplı alabilecek olması

- Kaliteli sağlık hizmeti almak istemesi

- Kendi ülkesinde herhangi bir nedenden dolayı ameliyatının bilinmesini istememesi

- Sahip olduğu sağlık sigortasıyla ilgili sorunlarının olması,

- Kronik hastaların, yaşlıların ve engellilerin farklı bir ortamda tedavi olmak istemesi,

- Uyuşturucu ve farklı bağımlılıkları olan kişilerin farklı veya daha uygun ortamlarda olma istekleri,

- Tedaviyle birlikte tatil yapma isteği

- Ülkesinden farklı bir ülkenin iklim ve coğrafi özelliklerinden yararlanmak istemesi, (Ormanları, yaylaları olan, tarihi ve kültürü farklı ülkeleri görmek gibi)

- Termal tesislerin olduğu ülkelerde termal sularla buluşma isteği

Sağlık turizmi çok çeşitli olup birçok sebebi olabilir. Temel sebebi, hastaların daha iyi imkanlarda farklı bir ülkede sağlığıyla ilgili sorunlarını çözmek ya da aynı hizmeti ekonomik olarak daha hesaplı almak istemeleridir.

Sağlık Turizminde ülkemiz

Türkiye, Malezya, İsrail gibi ülkeler ise birçok açıdan avantajı bir arada bulunduran; coğrafi konum, turizm ülkesi olmaları, sağlıkta ileri teknoloji kullanmaları, kaliteli sağlık hizmeti sunmaları, ekonomik fiyatlı olmaları gibi nedenlerde bu ülkeler sağlık turistlerinin tercih nedenleri arasında yer alırlar.

İnsanlar sağlıkları için artık sadece kendi ülkelerindeki sağlık imkanlarını ve giderlerini değil; başka ülkelerdeki tedavi ve giderlerini araştırıp karşılaştırarak hareket etmektedir. Sağlık sektörünün sorunları, hastanelerdeki yığılmalar, uzun süre beklemeler, tedavi maliyetlerinin yüksekliği, alınan hizmetin kalitesi gibi sorunlarla karşılaşan bilinçli hastalar için diğer ülkelerin sağlık hizmetlerinden faydalanma imkanlarının olması, sağlık turizmini başlı başına bir sektör haline getirmiştir.

Sağlıkla ilgili tüm işlemler estetik ameliyattan tüp bebeğe, saç ekiminden diş tedavisine kadar insan sağlığıyla ilgili geniş bir alana nüfuz eden konaklama sektörü, hastaneler, termal sağlık tesisleri, SPA merkezleri ve sağlık kürü merkezleri, rehabilitasyon merkezleri gibi yerler sağlık turizmine hizmet eder.

Sağlık turizmi yapılan ülkelerde yılın 12 ayı turizmin devam etmesine katkıda bulunur. Sağlık turizmi ile turist çeken ülkelerde normalde ekonomik değer taşımayan ama sağlığa yararlı tabii varlıkların (ormani şifalı su, dağ gibi) ekonomik ürün niteliği kazanmasına ve bulunduğu bölgeye gelir katkısı sağlamış olur.

Turistlerin yaptığı harcamalar gelir artışı sağlar. Ülkelerin dünya çapında imajlarına olumlu katkıda bulunur.

Türkiye, coğrafi konumu, sağlık kuruluşları, eğitimli insan gücü, kaplıcaları ve doğal güzellikleriyle sağlık turizmi açısından oldukça elverişlidir. Hem tarihi ve kültürel zenginliği hem de sağlık alanındaki yetkinlik seviyesiyle Türkiye, dünyanın 10 gözde ülkesi arasında yer alıyor.